Leef jij het leven dat bij je past? Ben jij écht jezelf?
Vaak durven mensen geen gehoor te geven aan de dromen die ze diep van binnen koesteren, wat veelal voortkomt uit angst, belemmerende gedachten en ingesleten patronen. Het kan voor veel frustratie zorgen.
Gedachten komen veelal voort uit de dingen die je zijn aangeleerd in het verleden. Op school, normen & waarden die je hebt meegekregen van je ouders en door zowel positieve als negatieve ervaringen, waar je woorden en beelden aan hebt verbonden.
Hierdoor heb je vaak een mening (overtuiging), waar je je meestal niet eens bewust van bent, omdat het een geconditioneerde reflex en dus automatisch gewoontepatroon is geworden, die bepaalt hoe jij de wereld waarneemt.
Wanneer je ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt, is de kans groot dat je het ook niet probeert.
Terwijl, als je zeker weet dat je het wel kunt, de kans groter is dat je het probeert en het ook nog volhoudt.
Als jong kind ben je je van geen kwaad bewust. Sta je nog blanco in het leven. Vol vertrouwen en geloof in jezelf.
En dan maak je, in je eerste levensjaren, ineens dingen mee die niet overeenkomen met de openheid en liefde die jij in essentie voelt en bent, waardoor je aan jezelf begint te twijfelen. “O jee, er is iets niet in orde met mij, ik moet veranderen, mezelf aanpassen”, om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.
Vaak hebben kinderen de neiging om situaties op zichtzelf te betrekken. Bijvoorbeeld: “wanneer mama verdrietig is of papa is boos, dan is dat mijn schuld”. Wanneer een bepaald patroon zich regelmatig herhaalt (bijvoorbeeld stelselmatig pesten) of een situatie (te) heftig is voor een kind, dan kunnen er negatieve overtuigingen ontstaan. Overtuigingen waarin je gelooft dat je niet goed genoeg bent, het je toch niet lukt of het gewoonweg niet kunt.
De overtuiging dat je niet jezelf mag zijn en eigenlijk ook niet beter verdient dan dat.
Van nature heeft een kind liefde, warmte, veiligheid en aandacht (gezien en gehoord worden) nodig en om dit te bereiken zal hij/zij zich in allerlei bochten wringen om dat stukje erkenning voor elkaar te krijgen.
En voilà, het authentieke gedrag wordt aangepast. Want:
- ‘als ik maar lief en aardig ben, dan krijg ik wel de liefde die ik nodig heb’
- ‘zolang ik stil ben en mijn mond houd, dan krijg ik vast de aandacht waar ik naar verlang’
- ‘als ik maar heel hard mijn best doe, dan krijg ik misschien de goedkeuring die ik zo graag wil’
Allemaal overtuigingen die je (veelal onbewust) meeneemt naar je volwassen leven.
Overtuigingen en patronen die jou zouden kunnen belemmeren in iets wat je eigenlijk graag zou willen,
of jou zelfs kunnen blokkeren in je persoonlijke groei.
Veel van wat je doet, hoe je het doet, denkt en/of handelt is een herhaling van aangeleerde patronen.
Ingesleten gedrag. Ons dagelijks leven zit er vol van.
Een simpel voorbeeld. De meeste mensen doen hun ochtendritueel telkens in dezelfde volgorde.
Gewoon, omdat ze het altijd zo doen en altijd zo gedaan hebben. Je handelt zonder dat je hierover na hoeft te denken,
omdat jouw onderbewuste dit gedrag grotendeels aanstuurt. Dat geeft rust en structuur.
Veranderingen kun je pas doorvoeren wanneer je je bewust bent van je patronen.
Durf jij terug te gaan naar je ware, authentieke zelf? Te herinneren wie je werkelijk bent? Gewoonte- en denkpatronen te doorbreken en bewust te worden van jouw manier van reageren op en in bepaalde situaties? Bewust zijn van het feit dat het enkel een beeld is dat ons brein van de werkelijkheid heeft gecreëerd?
Als jij jezelf de ruimte geeft om je aangeleerde (denk)patronen te doorbreken, dan kun je deze vervangen door eigen keuzes, waardoor je weer je eigen, authentieke, zelf kunt zijn.
In dit bewustwordingsproces zijn er geen fouten, enkel ervaringen om van te leren.
Welk patroon stagneert jouw persoonlijke groei het meest? Van wie heb je als kind - of op een ander moment in je leven - dit patroon overgenomen? Probeer voor jezelf eens na te gaan waarom die persoon dat eigenlijk zo doet of deed.
Het kan je inzicht geven waarom je dit patroon – al dan niet onbewust - blijft herhalen.
Begin simpel, met wat kleine veranderingen in je dagelijkse patroon. Zeg eens ‘nee’ tegen dingen waar je normaal ‘ja’ tegen zegt of vice versa. Neem de trap i.p.v. de lift, stap een halte eerder uit de bus of neem een andere route naar je werk.
Houd je tandenborstel eens vast met je andere hand. Smeer wat anders op je brood, eet op wisselende tijdstippen i.p.v. altijd op hetzelfde tijdstip of laat je ochtendritueel eens in een andere volgorde verlopen.
Laatst had ik, tijdens één van onze lunchwandelingen, een interessant gesprek met een collega. Waarom geven (de meeste) mannen in ons land elkaar eigenlijk geen 3 zoenen als begroeting? De minderheid die zich hier wel aan waagt, wordt veelal vreemd of met optrekkende wenkbrauwen aangestaard. Want ja, zoiets is toch wel een beetje gek en dat voelt dan weer ongemakkelijk. Maar waarom dan eigenlijk?
Precies! Omdat het ons is aangeleerd. Net als dat de kleur roze, al van jongs af aan, aan meisjes en blauw aan jongens wordt gekoppeld. Ooit is dit gedrag door iemand bedacht, in het leven geroepen, veelvuldig gekopieerd tot het een gewoonte (ingesleten patroon) en dus vanzelfsprekend is geworden.
Als je dan afwijkt van zo’n ingeburgerd en ingesleten gewoontepatroon, is dat "raar".
Het brein verzint er van alles omheen. Ineens heb je iets uit te leggen aan de rest van de wereld.
Terwijl er eigenlijk helemaal niets uit te leggen valt.
Het is toch juist speciaal om je hart te laten spreken in plaats van je ratio te laten zegenvieren?
Zelf werd ik afgelopen week ook geconfronteerd met het doorbreken van een patroon, in de vorm van eten en drinken.
Al 27 jaar heb ik een darmstoornis, die van de ene op de andere dag - ongevraagd - mijn leven binnenwandelde.
Tig behandelingen, zowel regulier als in het alternatieve circuit, waaronder 2 weken fecestransplantatie in Engeland, heb ik ondergaan om mijn (sociale) leven aangenamer te maken.
Het mocht niet baten. Ik praat hier niet veel over en/of doe er luchtig over naar de buitenwereld.
Een heel bewuste keuze overigens. Een handjevol mensen weet van de hoed en de rand. Dat is voldoende.
Om mijn darmen een tijdje rust te geven, ben ik sinds 9 dagen aan de medische drinkvoeding.
Een (op zijn zachts uitgedrukt) smerig limegroen drankje, waar ik inmiddels naar uitkijk en ben gaan waarderen,
omdat dit het enige is wat ik 6 x per dag tot mij mag nemen. Drie weken in totaal.
Ik vertel dit, omdat het hele gewoontepatroon van eten en drinken (wat al enigszins beperkt was), ineens volledig wegvalt. Dat is confronterend. Op diverse fronten. Eten en drinken is primair functioneel, iets wat je lichaam nodig heeft voor energie en om in leven te blijven (terwijl ik dit typ, begint mijn maag te rommelen, net zoals je speekselproductie op gang komt bij het alleen al ruiken of denken aan voedsel wat je lekker vindt). Mooi hè eigenlijk, hoe dit werkt. Toch is eten (weliswaar secundair) ook een sociale aangelegenheid. Ik merk, gedurende dit proces, wederom dat als je ÉCHT iets wilt doen of veranderen én je er zelf volledig voor open en achterstaat, je met de juiste mindset (en eventuele steun van je omgeving),
de innerlijke kracht vindt om te doen en te bereiken wat je voor ogen hebt.
Je bent écht tot zoveel meer in staat dan je zelf denkt… ♥
Terug naar het begin van deze blog.
Durf jij weer contact te maken met je innerlijk kind en gehoor te geven aan jouw dromen en verlangens? Zonder afwijzing, zonder belemmerende gedachten, zonder angst om te falen en zonder angst om veroordeeld te worden? Het is belangrijk om weer het kind in jezelf toe te laten. Het kind dat door alle ervaringen in het verleden naar de achtergrond is verdwenen.
Durf weer contact te maken met een aantal situaties in het verleden, waarin je bent teleurgesteld, of jezelf hebt teleurgesteld. Misschien zijn er situaties die je veel pijn hebben gedaan.
Angsten in het heden worden ontwikkeld door onze ervaringen uit het verleden.
Deze angsten en overtuigingen kunnen ook weer worden afgeleerd, want alles wat je jezelf ooit hebt aangeleerd kun je ook weer afleren.Erken dat het is aangeleerd en erken dat je het kunt loslaten.
Misschien had je deze ervaring(en) nodig om in het heden de juiste keuzes te kunnen maken.
Durf jij ook?
Reactie plaatsen
Reacties